Izobraževanji s področja senzorične analize mleka in mlečnih izdelkov v septembru

14. 9. 2015
Na Inštitutu za mlekarstvo in probiotike (IML-PRO) smo 9.9. – 11.9.2015 skupaj s sodelavci s Katedre za tehnologijo mesa in vrednotenje živil ter s Katedre za tehnologije, prehrano in vino z Biotehniške fakultete pripravili 30-urno izobraževanje s področja senzorike.

I
zobraževanja se je udeležilo 15 slušateljic s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki so se seznanile:
  • z osnovami senzorične analize s preskusom senzoričnih zaznav (6 ur),
  • s senzorično analizo vloženih izdelkov in zelenjavnih namazov (12 ur) ter
  • s senzorično analizo mleka in mlečnih izdelkov (12 ur).
V sklopu Senzorične analize mleka in mlečnih izdelkov smo udeleženkam pripravili:
  • pregled zakonodaje in zahtev za izvedbo senzorične analize;
  • predstavitev mleka in mlečnih izdelkov;
  • praktični del: Senzorična analiza osnovnih skupin mlečnih izdelkov s pregledom njihovih tehnoloških lastnosti in primeri pogostejših napak;
  • praktična vaja-izpit: senzorična analiza mlečnega izdelka.
V septembru smo izvedli tudi delavnico »Senzorična analiza mleka in mlečnih izdelkov« v eni izmed slovenskih mlekarn. Slike z obeh dogodkov si lahko ogledate v spodnji datoteki.