2. 3. 2022
Konferenca predstavlja zaključni dogodek projekta
LIFE for Acid Whey (
Ponovna uporaba odpadne kisle sirotke za ekstrakcijo bioaktivnih proteinov z visoko dodano vrednostjo), sofinanciranega s pomočjo evropskega finančnega inštrumenta LIFE. Osrednja tema projekta je bila kisla sirotka, ki preostaja po mlečnokislinski fermentaciji mleka, s katero pridobivamo produkte kot sta skuta in grški tip jogurta. Zaradi vsebnosti mlečne kisline je predelava v praškaste produkte, kot so sirotkin koncentrat in sirotkini izolati, v primeru kisle sirotke s tehnološkega vidika zahtevnejša in ta pogosteje v mlekarnah konča kot odpadek. V projektu je podjetje Arhel sodelovalo z Inštitutom za mlekarstvo in probiotike Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
V okviru dogodka so bili predstavljeni sočasno potekajočega projekt LAKTIKA, s polnim naslovom
Frakcioniranje in oplemenitenje sirotkinih proteinov ter izraba preostanka za oblikovanje novih funkcionalnih živil in prehranskih dopolnil, ki je potekal pod okriljem Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Dogodek jo potekal v slovenskem jeziku. Gostujoči predavatelji iz tujine so imeli predstavitev v angleškem jeziku.
Več o dogodku najdete na
povezavi.